Vandaag besteld, binnen drie werkdagen dagen verzekerd verzonden!

Arts Explained

Wat is kunst? Enkele termen uitgelegd.

Acryl op doek

Bij acryl op doek, zoals het klinkt, schildert de artiest met acrylverf op een opgespannen doek. Acrylverf kan sterk verdund worden waardoor een soort effect kan verkregen worden gelijkaardig aan aquarel. Meestal echter wordt de acrylverf vrij dik aangebracht waardoor een reliëf in het schilderij ontstaat en dit meer lijkt op dat van olieverf.

 

Olie op doek

Bij olie op doek, spreekt men over het gebruik van olieverf op een opgespannen doek. Hoe meer olie een verf bevat, dest te elastischer deze is na droging. Materieeltechnisch gezien is dit de meest uitdagende verf om mee te werken.

 

Vernis

Vernis is een beschermlaag die vaak wordt aangebracht over een schilderij om de verf te beschermen tegen externe factoren zoals oa zonlicht. Echter zelfs met een beschermlaag is het steeds aan te raden een schilderij nooit bloot te stellen aan direct zonlicht.

 

Giclée

Een giclée is een erg zuivere en gedetailleerde kunstdruk op canvas of papier. Het is een manier om een origineel werk betaalbaar te maken door het maken van deze, vaak in beperkte oplages, kwalitatief hoogstaande "copies". Een giclée is dus geen origineel werk, maar wel een officiële uitgave en onderhevig aan hoge kwaliteitseisen.

 

Gravure

Graveren is een techniek waarbij een metalen plaat wordt bewerkt met behulp van een graveer hulpmiddel. Dit scherpe gereedschap maakt diepe lijnen die vervolgens worden ge-inkt wat onder hoge druk wordt samengedrukt. De afbeelding uit deze techniek is zeer scherp.

 

Echtheidscertificaat

Soms gaan werken gepaard met een echtheidscertificaat. Dit is een document opgesteld door de artiest waarin die verklaart dat het kunstwerk wel degelijk van zijn/haar hand is. Een echtheidscertificaat mag nooit gescheiden worden van het werk.

 

Doek, papier, karton, hout,...

In principe kan alles gebruikt worden voor het maken van kunst. Doek dient wel opgespannen te worden. Bij papier en karton kan het interessanter zijn een mooie kader te voorzien.

 

Dripping

Dripping is een schildertechniek waarbij de schilder druppels of slierten verf op het doek laat vallen. Op deze manier ontstaat een patroon van vlekken en patronen verwant aan het "automatisch schrijven".

 

Zeefdruk

Men brengt de inkt op een raam aan en smeert deze met behulp van een rakel (mensvormig gereedschap) uit, waardoor de vorm van de sjabloon op het te bedrukken voorwerp (de beelddrager) wordt afgedrukt. Deze techniek kan herhaald worden met verschillende kleuren en vormen die naast elkaar of over elkaar worden gedrukt. Het principe is vrij eenvoudig maar doordat zeefdruk inzetbaar is op alle gebieden waar iets te bedrukken valt wordt het ingewikkelder. Ieder materiaal heeft verschillende eigenschappen en voor verschillende materialen heeft men verschillende soorten inkt nodig.